Pasta jajeczna z serem białym
20 min
6 porcji
Pasta jajeczna z serem białym jest lekka i kremowa dzięki zawartości twarogu. A jeśli użyjecie chudego sera, to będzie jeszcze mniej kaloryczna! Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym ma wiele zastosowań. Nadaje się nie tylko na śniadanie czy kolacje, może też być podana jako przystawka na imprezy.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 5 sztuk
- Ser biały - 250 g
- Szczypiorek - kilka gałązek
- Jogurt naturalny - 1-2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo: włóż do garnka z posoloną wodą i gotuj przez ok. 7 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą i obierz ze skorupek.
Jajka posiekaj na drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek posiekaj. Ser biały rozgnieć widelcem, połącz z jajkami, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym. Możesz zostawić trochę szczypiorku, żeby później posypać nim kanapki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
Pastę podawaj na ulubionym pieczywie, możesz przyozdobić ją szczypiorkiem. Pasta jajeczna z serem białym świetnie też się sprawdzi jako baza pod kanapki - wystarczy tylko dodać swoje ulubione składniki, na przykład wędlinę lub świeże warzywa.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze