Pasta jajeczna z serem białym
20 min
        6 porcji
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Pasta jajeczna z serem białym jest lekka i kremowa dzięki zawartości twarogu. A jeśli użyjecie chudego sera, to będzie jeszcze mniej kaloryczna! Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym ma wiele zastosowań. Nadaje się nie tylko na śniadanie czy kolacje, może też być podana jako przystawka na imprezy.
  
            
            Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
        
                
                
            Dieta: 
                            Bezglutenowa.                    
            Składniki
- Jajka - 5 sztuk
 - Ser biały - 250 g
 - Szczypiorek - kilka gałązek
 - Jogurt naturalny - 1-2 łyżki
 - Sól i pieprz - do smaku
 
Przygotowanie
                    Jajka ugotuj na twardo: włóż do garnka z posoloną wodą i gotuj przez ok. 7 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą i obierz ze skorupek.                
                                    
                        
                    Jajka posiekaj na drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek posiekaj. Ser biały rozgnieć widelcem, połącz z jajkami, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym. Możesz zostawić trochę szczypiorku, żeby później posypać nim kanapki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.                
                                    
                        
                    Pastę podawaj na ulubionym pieczywie, możesz przyozdobić ją szczypiorkiem. Pasta jajeczna z serem białym świetnie też się sprawdzi jako baza pod kanapki - wystarczy tylko dodać swoje ulubione składniki, na przykład wędlinę lub świeże warzywa.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!