Pasta z makreli z twarogiem
15 min
4 porcje
Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Twaróg (półtłusty) - 250 g
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Majonez (może też być jogurt naturalny) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od umycia i posiekania szczypiorku. Następnie oddziel makrelę od skóry i usuń grzbiet i ości. Po oddzieleniu ości, mięso powinna być już wystarczająco rozdrobnione, więc nie musisz nic więcej z nim robić.
Przełóż twaróg do miseczki i rozgnieć go widelcem. Dodaj makrelę, szczypiorek (możesz zostawić odrobinę szczypiorku na później do ozdoby) i majonez lub jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli chcesz, aby pasta była gładka, możesz użyć do tego blendera. Dopraw solą i pieprzem.
Pastę najlepiej jest schłodzić przed podaniem przez kilka godzin w lodówce, jeśli jednak nie masz na to czasu - można ten krok pominąć. Podawaj pastę na świeżym pieczywie lub grzankach. Wierzch możesz ozdobić szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze