Polędwiczki w sosie musztardowym

45 min
6 porcji
Polędwiczki w sosie musztardowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Powstająca z ziaren gorczycy musztarda to świetne uzupełnienie wielu dań. Użyta do mięsa, nadaje mu kruchości i wyrazistego smaku. Może być nie tylko dodatkiem różnych potraw, ale też ich głównym składnikiem. Moją propozycją na zastosowanie tej przyprawy są polędwiczki w sosie musztardowym!
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na polędwicę wieprzową
  • Polędwica wieprzowa - 2 sztuki (ok. 500 g każda)
  • Miód - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
Na sos musztardowy

Przygotowanie

Polędwiczki wieprzowe umyj, oczyść i pokrój w równe plastry (około 2 cm każdy). Miód, sól, pieprz, musztardę, czosnek oraz olej wymieszaj ze sobą, a następnie dokładnie natrzyj polędwiczki powstałą pastą i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Wyciągnij z lodówki 1,5 godziny przed smażeniem.
Polędwiczki w sosie musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę ze szczyptą soli. Następnie przełóż polędwiczki i smaż 3-4 minuty z obu stron. Pojemnik po marynowaniu mięsa zalej dwoma szklankami gorącej wody i odstaw – wykorzystasz ją do podlania mięsa.
Polędwiczki w sosie musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Do mięsa dodaj obie musztardy i wodę z marynatą i duś pod przykryciem około 30 minut – do zmięknięcia mięsa. Po tym czasie dodaj do śmietanki kilka łyżek sosu z mięsa i wymieszaj. Następnie wlej całość do duszących się polędwiczek i zagotuj. Gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki w sosie musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Polędwiczki w sosie musztardowym możesz podać z makaronem lub ziemniakami w postaci puree. Jako dodatek do tego dania pasują różne surówki (np. surówka z marchwi) lub ogórki kiszone.
Polędwiczki w sosie musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze