Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym
45 min
6 porcji
Powstająca z ziaren gorczycy musztarda to świetne uzupełnienie wielu dań. Użyta do mięsa, nadaje mu kruchości i wyrazistego smaku. Może być nie tylko dodatkiem różnych potraw, ale też ich głównym składnikiem. Moją propozycją na zastosowanie tej przyprawy są polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym!
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na polędwicę wieprzową
- Polędwica wieprzowa - 2 sztuki (ok. 500 g każda)
- Miód - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Olej - 2 łyżki
Na sos śmietanowo-musztardowy
- Cebula - 2 sztuki
- Musztarda (sarepska) - 3 łyżki
- Musztarda (Dijon) - 2 łyżki
- Śmietanka (30%) - 200 ml
- Woda - 2 szklanki
- Olej - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Polędwiczki wieprzowe umyj, oczyść i pokrój w równe plastry (około 2 cm każdy). Miód, sól, pieprz, musztardę, czosnek oraz olej wymieszaj ze sobą, a następnie dokładnie natrzyj polędwiczki powstałą pastą i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Wyciągnij z lodówki 1,5 godziny przed smażeniem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę ze szczyptą soli. Następnie przełóż polędwiczki i smaż 3-4 minuty z obu stron. Pojemnik po marynowaniu mięsa zalej dwoma szklankami gorącej wody i odstaw – wykorzystasz ją do podlania mięsa.
Do mięsa dodaj obie musztardy i wodę z marynatą i duś pod przykryciem około 30 minut – do zmięknięcia mięsa. Po tym czasie dodaj do śmietanki kilka łyżek sosu z mięsa i wymieszaj. Następnie wlej całość do duszących się polędwiczek i zagotuj. Gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki w sosie musztardowym możesz podać z makaronem lub ziemniakami w postaci puree. Jako dodatek do tego dania pasują różne surówki (np. surówka z marchwi) lub ogórki kiszone.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze