Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia
45 min
4 porcje
Pulpeciki w sosie pomidorowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa i pomidorów. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję pulpetów w sosie pomidorowym – bez smażenia. Jest to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek!
Kaloryczność: 95 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 1-2 łyżki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 2-3 łyżki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra (może być też chili lub pieprz cayenne) - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Na sos pomidorowy
- Bulion - 600 ml
- Koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obierz czosnek i cebulę. Cebulę posiekaj, zeszklij na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek i odstaw na chwilę do ostygnięcia. W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę, wyciśnięty czosnek, bułkę tartą i przyprawy.
Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, jednak mi najlepiej smakują pulpety z wołowiny. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
Bulion doprowadź do wrzenia w garnku, dodaj do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i jeszcze raz zagotuj. Uformowane pulpety włóż do garnka z bulionem. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i gotuj jeszcze przez chwilę, aby część sosu wyparowała.
Pulpety w sosie pomidorowym świetnie pasują do makaronu, ale możesz je równie podać do ziemniaków czy kasz. Pulpety na talerzu można udekorować zieleniną, czyli na przykład posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze