Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
45 min
4 porcje
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Kaloryczność: 182 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone - 500 g
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Papryka słodka (w proszku) - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Na sos pomidorowy
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przecier pomidorowy - 2-3 łyżki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Bulion - 600 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo
- Ziemniaki - 600 g
Przygotowanie
Przygotuj pulpety: mięso mielone wymieszaj w misce z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Z masy uformuj niewielkie kuleczki, obtocz je w mące pszennej i podsmaż do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Ściągnij pulpety z patelni i odstaw na bok.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek możesz ewentualnie przecisnąć przez praskę. Podsmaż cebulę oraz czosnek na tej samej patelni co pulpety. Dodaj bulion, pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Całość zagotuj.
Do sosu włóż podsmażone pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Obierz i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie (około 25 minut). W zależności od preferencji, ziemniaki możesz ubić lub podawać całe kawałki.
Pulpety w sosie pomidorowym podaj wraz z ziemniakami. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podaj do nich ulubioną surówkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze