Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

50 min
4 porcje
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.
Kaloryczność: 118 kcal w 100 g.

Składniki

  • Pierś z indyka (mielona) - 400 g
  • Przecier pomidorowy (lub passata pomidorowa) - 1 puszka
  • Jajka - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 2-3 łyżeczki
  • Cebula (może być szalotka) - 2 sztuki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
  • Koperek - do dekoracji

Przygotowanie

W misce łączymy ze sobą mieloną pierś z indyka z jajkiem. Możesz dodać bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gałka muszkatołowa jest mile widziana, podkreśli smak mięsa.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Uformuj pulpeciki według uznania i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni. Pulpety powinny być dobrze przyrumienione, aby nie rozpadały się podczas duszenia w sosie.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w paski. Przypilnuj, by się nie przypaliła, a delikatnie skarmelizowała. Następnie dodaj przecier lub passatę i dopraw solą oraz pieprzem.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Dodaj pulpety do przygotowanego sosu i całość duś pod przykryciem 20-30 minut. Gotowe danie posyp dużą ilością świeżego koperku. Pulpety możesz podawać w towarzystwie chleba (tak jak robią to Włosi) lub z ziemniakami bądź ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przechowywać je w lodowce lub zamrozić w szczelnym pojemniku.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze