Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym
1 godz. 30 min
4 porcje
Klasyczna rolada z mięsa mielonego z jajkiem to przepis, który łączy w sobie soczystość z delikatnym smakiem głównych składników. Jest to doskonała propozycja na obiad lub uroczysty posiłek, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją prezentacją i głębią smaku.
Kaloryczność: 132 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 700 g
- Jajka - 4 sztuki
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki (świeża) - 1 pęczek
- Musztarda (np. sarepska) - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) - odrobina
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj trzy jajka na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do wystygnięcia. Drobno posiekaj cebulę oraz natkę pietruszki.
Wymieszaj mięso mielone, surowe jajko, bułkę tartą, cebulę, przeciśnięty czosnek, pietruszkę, musztardę, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz sól i pieprz.
Uformuj na arkuszu papieru do pieczenia z przygotowanej masy mięsnej prostokąt o grubości około 1,5 cm. Na środku ułóż wzdłuż ugotowane jajka. Za pomocą papieru zroluj mięso, tworząc roladę. Upewnij się, że jajko jest całkowicie otoczone mięsem.
Rozgrzej olej na patelni, delikatnie przełóż na nią roladę i obsmaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Po upieczeniu rolada powinna odpocząć przed pokrojeniem i podaniem na stół.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze