Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą

1 godz. 30 min
4 porcje
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą
Foto: Aleksandra Maksimowska
Wykwintna i elegancka sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą to potrawa, która zrobi furorę na przyjęciach. Możesz przygotować ją też w wersji wyporcjowanej na talerzach jako przystawkę, ponieważ pięknie się prezentuje na talerzu i równie dobrze smakuje.
Kaloryczność: 99 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Olej - 2 łyżki
  • Woda gazowana - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Buraki umyj, owiń w folię spożywczą i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz do miękkości przez około godzinę, a następnie je ostudź, obierz i pokrój w plastry. Buraki możesz też ewentualnie kupić gotowe.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą - jak zrobić, przepis, krok 1
Pomarańcze obierz ze skórki i białej błonki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, a orzechy włoskie posiekaj. Rukolę umyj (polecam to zrobić nawet wtedy, gdy na opakowaniu jest napisane „myte”). Zamiast rukoli możesz też użyć roszponki lub miksu sałat.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj sos: olej, ocet balsamiczny oraz miód wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą - jak zrobić, przepis, krok 3
Rukolę rozłóż na dużym talerzu lub płaskim półmisku, na niej ułóż buraki, cebulę i pomarańcze. Sałatkę polej sosem.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą - jak zrobić, przepis, krok 4
Wierzch sałatki posyp pokrójoną w kostkę lub rozkruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Tak przygotowaną sałatkę podawaj od razu, ewentualnie możesz ją przyszykować wcześniej, ale sosem polać dopiero przed położeniem na stół.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze