Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą
1 godz. 30 min
4 porcje
Wykwintna i elegancka sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą to potrawa, która zrobi furorę na przyjęciach. Możesz przygotować ją też w wersji wyporcjowanej na talerzach jako przystawkę, ponieważ pięknie się prezentuje na talerzu i równie dobrze smakuje.
Kaloryczność: 99 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Buraki - 4 sztuki
- Pomarańcza - 2 sztuki
- Ser feta - 250 g
- Rukola - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
- Orzechy włoskie - 1/3 szklanki
Na sos
- Olej - 2 łyżki
- Woda gazowana - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Buraki umyj, owiń w folię spożywczą i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz do miękkości przez około godzinę, a następnie je ostudź, obierz i pokrój w plastry. Buraki możesz też ewentualnie kupić gotowe.
Pomarańcze obierz ze skórki i białej błonki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, a orzechy włoskie posiekaj. Rukolę umyj (polecam to zrobić nawet wtedy, gdy na opakowaniu jest napisane „myte”). Zamiast rukoli możesz też użyć roszponki lub miksu sałat.
Przygotuj sos: olej, ocet balsamiczny oraz miód wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rukolę rozłóż na dużym talerzu lub płaskim półmisku, na niej ułóż buraki, cebulę i pomarańcze. Sałatkę polej sosem.
Wierzch sałatki posyp pokrójoną w kostkę lub rozkruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Tak przygotowaną sałatkę podawaj od razu, ewentualnie możesz ją przyszykować wcześniej, ale sosem polać dopiero przed położeniem na stół.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze