Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem

25 min
2 porcje
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Kalafior (świeży, około 300 g) - 1 sztuka
  • Jajka - 3 sztuki
  • Ogórki (świeży) - 1 sztuka
  • Majonez (light) - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Koperek (świeże) - kilka gałązek
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie

Podziel białą część kalafiora na mniejsze różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dopilnuj jednak, by nadal zachował swoją chrupkość.
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz je razem z ogórkiem i pokrój w kostkę.
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Połącz w małej misce majonez z jogurtem naturalnym, dodaj sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Powstały sos dokładnie wymieszaj razem z przygotowanymi składnikami. Przechowuj sałatkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, a przed podaniem dodatkowo posyp świeżym koperkiem.
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze