Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
25 min
2 porcje
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Kalafior (świeży, około 300 g) - 1 sztuka
- Jajka - 3 sztuki
- Ogórki (świeży) - 1 sztuka
- Majonez (light) - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Koperek (świeże) - kilka gałązek
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie
Podziel białą część kalafiora na mniejsze różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dopilnuj jednak, by nadal zachował swoją chrupkość.
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz je razem z ogórkiem i pokrój w kostkę.
Połącz w małej misce majonez z jogurtem naturalnym, dodaj sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Powstały sos dokładnie wymieszaj razem z przygotowanymi składnikami. Przechowuj sałatkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, a przed podaniem dodatkowo posyp świeżym koperkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze