Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym
25 min
4 porcje
Doskonałym pomysłem na gorące letnie wieczory (lub dni), kiedy mamy ochotę na coś świeżego, smacznego i lekkiego, biędzie sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym. Paluszki krabowe to oryginalna alternatywa dla zwykłych tradycyjnych sałatek, często bazujących na wędlinach.
Kaloryczność: 154 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Paluszki krabowe - 250 g
- Makaron ryżowy - 100 g
- Ogórki - 1 sztuka
- Kukurydza (konserwowa) - 1/2 puszki
- Ananas (konserwowy w plastrach) - 1/2 puszki
- Majonez (light) - 1 łyżka
- Jogurt naturalny (typu greckiego) - 2 łyżki
- Kolendra (świeża) - 1/2 pęczka
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
Makaron ryżowy kruszymy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle wystarczy zalać go gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Następnie odsączamy i odstawiamy do ostudzenia.
Przekładamy paluszki krabowe do miski i zalewamy wrzątkiem na ok. 2-4 minuty. Po tym czasie odsączamy paluszki z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i kroimy według uznania w mniejszą lub większą kostkę.
Obieramy ogórki ze skórki i kroimy w kosteczkę, podobnie jak ananasa, którego musimy wcześniej odsączyć. Przekładamy te składniki do paluszków, dodajemy odsączoną kukurydzę, ostudzony makaron, majonez oraz jogurt, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Siekamy drobno kolendrę wraz z łodyżkami i posypujemy sałatkę na wierzchu. Tak przygotowane danie można podawać od razu lub wcześniej schłodzić w lodówce około pół godziny.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze