Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem
20 min
6 porcji
Sałatki różnego rodzaju cieszą się nieustannie powodzeniem, gdyż po prostu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem to wariacja, którą możesz przyrządzić na lunch, przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Poznaj moją wersję przepisu i zachwyć się jej zaskakującym smakiem!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Seler (konserwowy) - 1 słoik (ok. 400g)
- Szynka (konserwowa) - 200 g
- Jajka - 4 sztuki
- Ogórki kiszone - 200 g
- Majonez - 4 łyżki
- Musztarda (dowolna) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo z dodatkiem soli, ostudź i obierz ze skorupki.
Seler odsącz z zalewy i przełóż na sitko na kilka minut. Taki krok sprawi, że sałatka nie będzie wodnista, a wszystkie składniki łatwo się połączą.
Pokrój szynkę konserwową, ogórki kiszone i ugotowane jajka w drobną kostkę i przełóż do miski, a następnie dodaj odsączony seler konserwowy.
Wymieszaj całość z majonezem, musztardą i przyprawami i spróbuj, sałatka powinna być lekko pikantna. Możesz dodać odrobinę suszonego chili, jeśli wolisz ostrzejsze smaki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze