Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską
25 min
4 porcje
Zupka chińska zdecydowanie nie jest faworytem w domowej kuchni, ale nie należy jej od razu spisywać na straty. Przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską. Kompozycja smaków podbije wasze podniebienia i zachwyci gości, naprawdę warto spróbować!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Zupka chińska (smak pikantny) - 2 sztuki
- Pierś z kurczaka (wędzona) - 200 g
- Kapusta pekińska - 150 g
- Papryka (czerwona) - 1-2 sztuki
- Ananas (konserwowy) - 100 g
- Ser żółty (Gouda w kostce) - 50 g
- Szczypiorek - 1 pęczek
Na sos majonezowo-jogurtowy
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Musztarda (łagodna) - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - do smaku
Przygotowanie
Przygotuj zupki chińskie według przepisu na opakowaniu, zmniejsz jednak ilość wody prawie o połowę, tak aby makaron wchłonął cały płyn i nie był wodnisty.
Pokrój pierś kurczaka wędzonego w cienkie paseczki, kapustę pekińską na małe kawałki, a paprykę, ser i ananasy w drobną kosteczkę. Posiekaj szczypiorek, a następnie połącz pokrojone składniki z ostudzonym makaronem z zupek, dokładnie wymieszaj i odstaw sałatkę na czas przygotowania dressingu.
Przygotuj sos, mieszając majonez, jogurt, musztardę oraz sok cytrynowy.
Dodaj sos do sałatki i starannie wymieszaj. Możesz doprawić ją pieprzem, ale pamiętaj, że zupki chińskie były pikantne.
Sałatka idealnie sprawdza się jako przystawka lub przekąska na lunch, nie może jej także zabraknąć podczas sezonu grillowania.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze