Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
20 min
4 porcje
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na salatkę
- Szpinak (baby) - 200 g
- Ser feta - 1 opakowanie
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Boczek (surowy wędzony) - 150 g
- Suszone pomidory - 4 sztuki
- Oliwki (drylowane) - garść
- Ziarna, pestki, nasiona (np. słonecznik, dynia lub mix) - garść
Na sos czosnkowy
- Majonez - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Boczek pokrój w małe plastry, podsmaż na suchej patelni i odstaw do przestygnięcia.
Oliwki przekrój na mniejsze części, ser feta w kostkę, suszone pomidory w paseczki, a cebulę obierz i drobno posiekaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kosteczkę. W misce wymieszaj go z majonezem i jogurtem naturalnym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na półmisku ułóż umyty szpinak. Na nim rozłóż ser, cebulę, pomidory, boczek i oliwki. Sałatkę polej sosem czosnkowym, posyp ulubionymi ziarnami i podaj od razu po przygotowaniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze