Spaghetti Bolognese
30 min
4 porcje
Jeśli muszę przygotować szybki obiad, to zazwyczaj robię spaghetti bolognese – a przynajmniej moją wariację tego włoskiego dania. Cały sekret udanego sosu do spaghetti tkwi w dobrze przysmażonym mięsie oraz dużej ilości aromatycznych przypraw. Czasami parmezan zastępuje innym serem, np. mozzarellą.
Kaloryczność: 152 kcal w 100 g.
Składniki
Na spaghetti
- Makaron spaghetti - 500 g
- Woda - do gotowania makaronu
- Sól - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Na sos
- Mięso mielone (najlepiej wołowe) - 500 g
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Papryka - 1/2 sztuki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Passata pomidorowa (lub sok) - 400 ml
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-4 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Woda - 1/2 szklanki
Przyprawy
- Bazylia - 1-2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Oregano - 1-2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1/3-1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/4 łyżeczki
- Przyprawa w płynie (np. Maggi) - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo
Przygotowanie
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchew zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w kostkę.
Rozgrzej głęboką patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Mięso mielone rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaj do cebuli. Czasami jak szkoda mi czasu, to rozgniatam mięso już na patelni. Dodaj jeszcze czosnek oraz wszystkie przyprawy i całość podsmaż, aż mięso się zarumieni i cała woda wyparuje. Mnie bardziej ten sos smakuje, kiedy mięso mielone jest mocno wysmażone, więc je troszeczkę przypalam, ale nie jest to koniecznością.
Do mięsa dodaj marchewkę, paprykę oraz pół szklanki wody. Przykryj i duś przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z całą zalewą, passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Zagotuj i duś 15-20 minut pod przykryciem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, to pod koniec ściągnij pokrywkę i smaż przez chwilę, aż się zredukuje. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać trochę gorącej wody.
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odcedź makaron i zalej go 2 łyżkami oliwy z oliwek, aby się nie posklejał.
Spaghetti podawaj wyporcjowane na talerzu: nałóż makaron, polej sosem, posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Danie to równie dobrze smakuje na drugi dzień. Zazwyczaj jak je odgrzewam, to łączę makaron z sosem na patelni.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze