Spaghetti Bolognese

30 min
4 porcje
Spaghetti Bolognese
Foto: Yuliia Stsepeleva
Jeśli muszę przygotować szybki obiad, to zazwyczaj robię spaghetti bolognese – a przynajmniej moją wariację tego włoskiego dania. Cały sekret udanego sosu do spaghetti tkwi w dobrze przysmażonym mięsie oraz dużej ilości aromatycznych przypraw. Czasami parmezan zastępuje innym serem, np. mozzarellą.
Kaloryczność: 152 kcal w 100 g.

Składniki

Na spaghetti
  • Makaron spaghetti - 500 g
  • Woda - do gotowania makaronu
  • Sól - do smaku
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Na sos
Przyprawy
  • Bazylia - 1-2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1-2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/3-1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Przyprawa w płynie (np. Maggi) - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo

Przygotowanie

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchew zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w kostkę.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej głęboką patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Mięso mielone rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaj do cebuli. Czasami jak szkoda mi czasu, to rozgniatam mięso już na patelni. Dodaj jeszcze czosnek oraz wszystkie przyprawy i całość podsmaż, aż mięso się zarumieni i cała woda wyparuje. Mnie bardziej ten sos smakuje, kiedy mięso mielone jest mocno wysmażone, więc je troszeczkę przypalam, ale nie jest to koniecznością.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 2
Do mięsa dodaj marchewkę, paprykę oraz pół szklanki wody. Przykryj i duś przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z całą zalewą, passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Zagotuj i duś 15-20 minut pod przykryciem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, to pod koniec ściągnij pokrywkę i smaż przez chwilę, aż się zredukuje. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać trochę gorącej wody.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 3
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odcedź makaron i zalej go 2 łyżkami oliwy z oliwek, aby się nie posklejał.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 4
Spaghetti podawaj wyporcjowane na talerzu: nałóż makaron, polej sosem, posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Danie to równie dobrze smakuje na drugi dzień. Zazwyczaj jak je odgrzewam, to łączę makaron z sosem na patelni.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze