Dania główne

Spaghetti Bolognese

30 min
4 porcje
Spaghetti Bolognese
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Jeśli muszę przygotować szybki obiad, to zazwyczaj robię spaghetti bolognese – a przynajmniej moją wariację tego włoskiego dania. Cały sekret udanego sosu do spaghetti tkwi w dobrze przysmażonym mięsie oraz dużej ilości aromatycznych przypraw. Czasami parmezan zastępuje innym serem, np. mozzarellą. Uwielbiam eksperymentować w kuchni!
Kaloryczność: 152 kcal w 100 g.

Składniki

Na spaghetti Bolognese
  • Makaron spaghetti - 500 g
  • Woda - do gotowania makaronu
  • Sól - do smaku
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Na sos do spaghetti Bolognese
Przyprawy
  • Bazylia - 1-2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1-2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/3-1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Przyprawa w płynie (np. Maggi) - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo

Spaghetti Bolognese krok po kroku

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchew zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w kostkę. Przyznaję, że na początku zawsze robię «mise en place» - przygotowanie wszystkich składników przed rozpoczęciem gotowania oszczędza mi mnóstwo nerwów.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej głęboką patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Mięso mielone rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaj do cebuli. Czasami jak szkoda mi czasu, to rozgniatam mięso już na patelni. Nauczyłam się tego triku od mojej babci, która zawsze mówiła, że dobre jedzenie nie musi być skomplikowane. Dodaj jeszcze czosnek oraz wszystkie przyprawy i całość podsmaż, aż mięso się zarumieni i cała woda wyparuje. Mnie bardziej ten sos smakuje, kiedy mięso mielone jest mocno wysmażone, więc je troszeczkę przypalam, ale nie jest to koniecznością.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 2
Do mięsa dodaj marchewkę, paprykę oraz pół szklanki wody. Przykryj i duś przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z całą zalewą, passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Zagotuj i duś 15-20 minut pod przykryciem. W tych momentach zawsze korzystam z chwili, żeby posprzątać kuchnię i nalać sobie lampkę wina - gotowanie ma być przyjemnością! Jeśli masz więcej czasu, wydłuż czas duszenia do 40-60 minut - sos zyskuje wtedy głębszy, intensywniejszy smak. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, to pod koniec ściągnij pokrywkę i smaż przez chwilę, aż się zredukuje. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać trochę gorącej wody.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 3
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętam, jak kiedyś zapomniałam posolić wodę i wszyscy przy stole zastanawiali się, czego brakuje w daniu. Dobrze odcedź makaron i zalej go 2 łyżkami oliwy z oliwek, aby się nie posklejał.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 4
Spaghetti podawaj wyporcjowane na talerzu: nałóż makaron, polej sosem, posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Zawsze uśmiecham się, widząc jak moi bliscy z entuzjazmem zabierają się do jedzenia. Danie to równie dobrze smakuje na drugi dzień. W rzeczywistości, jeśli masz taką możliwość, przygotuj sos dzień wcześniej - po nocy w lodówce aromaty wspaniale się przenikają, a sos staje się jeszcze smaczniejszy. Zazwyczaj jak je odgrzewam, to łączę makaron z sosem na patelni. To mój sprawdzony sposób na szybki, pyszny obiad, który nigdy mnie nie zawodzi i zawsze wprawia mnie w dobry nastrój.
Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!