Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami

15 min
4 porcje
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Czas przekonać się, że warzywo, które dotąd było podstawą zup, może być świetnym składnikiem również do surówek. Co więcej, w tym przepiszcie gra pierwsze skrzypce. Przedstawiam Wam swoją wersję surówki z selera z rodzynkami, podkręconą smakiem kwaśnej gruszki.
Kaloryczność: 138 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Obierz korzeń selera oraz jabłko i zetrzyj składniki na tarce o grubych oczkach. Przełóż do jednego naczynia, skrop sokiem z cytryny i przemieszaj.
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Pokrój rodzynki na mniejsze kawałeczki. Nie musisz ich namaczać we wrzątku, gdyż rodzynki są miękkie i soczyste. Gruszkę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj majonez, jogurt oraz dopraw solą i pieprzem według uznania.
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotową surówkę podawaj od razu po przygotowaniu do mięsnych dań lub zjedz jako przekąskę, czy też drugie śniadanie w pracy.
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze