Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami
15 min
4 porcje
Czas przekonać się, że warzywo, które dotąd było podstawą zup, może być świetnym składnikiem również do surówek. Co więcej, w tym przepiszcie gra pierwsze skrzypce. Przedstawiam Wam swoją wersję surówki z selera z rodzynkami, podkręconą smakiem kwaśnej gruszki.
Kaloryczność: 138 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Seler (korzeń) - 1 sztuka
- Jabłka (np. Cortland) - 3 sztuki
- Rodzynki (królewskie) - 80 g
- Gruszka (twarda, np. Faworytka) - 1 sztuka
- Majonez (light) - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 3 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obierz korzeń selera oraz jabłko i zetrzyj składniki na tarce o grubych oczkach. Przełóż do jednego naczynia, skrop sokiem z cytryny i przemieszaj.
Pokrój rodzynki na mniejsze kawałeczki. Nie musisz ich namaczać we wrzątku, gdyż rodzynki są miękkie i soczyste. Gruszkę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj majonez, jogurt oraz dopraw solą i pieprzem według uznania.
Gotową surówkę podawaj od razu po przygotowaniu do mięsnych dań lub zjedz jako przekąskę, czy też drugie śniadanie w pracy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze