Szpinakowe naleśniki z twarogiem
45 min
8 porcji
Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Mleko (2%) - 1,5 szklanki
- Woda gazowana - 1-1,5 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Szpinak (świeży) - 150-200 g
- Kurkuma - szczypta
- Sól - do smaku
- Olej - do smażenia
Na farsz
- Twaróg - 200-300 g
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - do smaku
Przygotowanie
Szpinak umyj i włóż na patelnię na około 5-7 minut do czasu, aż zmięknie. Następnie przełóż go do malaksera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotuj ciasto na naleśniki w osobnym naczyniu: wbij jajko, dodaj mleko, wodę, mąkę, kurkumę, sól i całość zmiksuj na gładką masę, a na końcu dodaj przygotowany szpinak i wymieszaj.
Smaż zielone naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, a gotowe odkładaj na talerz pod bawełnianą ściereczkę (dzięki temu będą elastyczne).
Wymieszaj twaróg z mielonym pieprzem i posmaruj każdy naleśnik.
Gotowe naleśniki możesz podawać na ciepło lub przygotować wcześniej i podgrzać przed posiłkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze