Przekąski

Frytki z batatów

30 min
4 porcje
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Bataty to słodka odmiana ziemniaków i można z nich przygotowywać takie same potrawy jak ze zwykłych ziemniaków. Można je podać do obiadu lub kolacji, wyśmienicie smakują do różnego rodzaju mięs czy też jako osobną przekąskę. Od lat przygotowuję je dla mojej rodziny, która zawsze prosi o dokładkę! Zapraszam na przepis na szybkie i chrupiące frytki z batatów!
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.

Składniki potrzebne do przygotowania frytek z batatów

Przygotowanie chrupiących frytek z batatów krok po kroku

Obierz i pokrój bataty na cienkie słupki – frytki nie powinny być grubsze niż 5 mm. Postaraj się, aby wszystkie były jednakowej grubości i wielkości. Z mojego doświadczenia wiem, że to klucz do równomiernego pieczenia. Aby frytki były chrupiące, możesz włożyć je do miski z zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Ten krok naprawdę pomaga pozbyć się nadmiaru skrobi i gwarantuje idealną chrupkość. Następnie odcedź i dokładnie osusz, na przykład za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
Frytki z batatów - jak zrobić, przepis, krok 1
Obtocz frytki w oleju i posyp mąką ziemniaczaną, aby każdy kawałek był nią pokryty. Jeśli masz problem z równomiernym rozprowadzeniem mąki, wrzuć wszystko do zamykanego pojemnika i potrząśnij. Następnie wyłóż frytki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz je przez 20 minut.
Frytki z batatów - jak zrobić, przepis, krok 2
Przed podaniem posyp frytki solą, możesz je również posypać posiekaną natką pietruszki. Do frytek z batatów można przygotować sos musztardowo-miodowy albo czosnkowy. Osobiście uwielbiam podawać je jeszcze ciepłe z sosem z jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku i świeżych ziół. Jeśli zostanie Ci część frytek, możesz przechować je w lodówce do 2 dni i odgrzać w piekarniku - w mikrofalówce niestety stracą swoją chrupkość.
Frytki z batatów - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!