Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika

30 min
4 porcje
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika
Foto: Yuliia Stsepeleva
Bataty to słodka odmiana ziemniaków i można z nich przygotowywać takie same potrawy jak ze zwykłych ziemniaków. Można je podać do obiadu lub kolacji, wyśmienicie smakują do różnego rodzaju mięs czy też jako osobną przekąskę. Zapraszam na przepis na szybkie i chrupiące frytki z batatów!
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Obierz i pokrój bataty na cienkie słupki – frytki nie powinny być grubsze niż 5 mm. Postaraj się, aby wszystkie były jednakowej grubości i wielkości. Aby frytki były chrupiące, możesz włożyć je do miski z zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Następnie odcedź i dokładnie osusz, na przykład za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1
Obtocz frytki w oleju i posyp mąką ziemniaczaną, aby każdy kawałek był nią pokryty. Następnie wyłóż frytki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz je przez 20 minut.
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2
Przed podaniem posyp frytki solą, możesz je również posypać posiekaną natką pietruszki. Do frytek z batatów można przygotować sos musztardowo-miodowy albo czosnkowy.
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze