Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym
30 min
4 porcje
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to smaczne i szybkie do przygotowania danie, które zachwyci każde podniebienie, do tego nie wymaga wielu składników. W tym przepisie dodaje do niej brokuł, ale możesz go zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Kaloryczność: 240 kcal w 100 g.
Składniki
- Makaron (np. penne lub kokardki) - 400 g
- Mięso mielone - 500 g
- Brokuł - 200 g
- Ser żółty - 250 g
- Cebula - 1 sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Śmietana (18%) - 400 ml
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Oregano - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię z olejem, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj mięso, przyrumień go, dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj lekko osoloną wodę w garnku i wrzuć na 4 minuty podzielony na różyczki brokuł, następnie wyciągnij na sitko, aby odciekł. Makaron ugotuj na półtwardo (w połowie czasu podanego na opakowaniu) i odcedź.
Przygotuj sos: jajka roztrzep i wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
Mięso mielone wymieszaj z makaronem i brokułem. Połowę sosu nałóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na to mieszankę z makaronem i zalej resztą sosu. Wierzch posyp startym serem żółtym.
Zapiekankę w zakrytym naczyniu żaroodpornym wstaw do nagrzanego do 200° piekarnika i piecz przez około 20 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę, aby ser się przyrumienił. Podawaj od razu po wyciągnięciu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze