Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym

30 min
4 porcje
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to smaczne i szybkie do przygotowania danie, które zachwyci każde podniebienie, do tego nie wymaga wielu składników. W tym przepisie dodaje do niej brokuł, ale możesz go zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Kaloryczność: 240 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Rozgrzej patelnię z olejem, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj mięso, przyrumień go, dopraw solą i pieprzem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Zagotuj lekko osoloną wodę w garnku i wrzuć na 4 minuty podzielony na różyczki brokuł, następnie wyciągnij na sitko, aby odciekł. Makaron ugotuj na półtwardo (w połowie czasu podanego na opakowaniu) i odcedź.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj sos: jajka roztrzep i wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Mięso mielone wymieszaj z makaronem i brokułem. Połowę sosu nałóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na to mieszankę z makaronem i zalej resztą sosu. Wierzch posyp startym serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Zapiekankę w zakrytym naczyniu żaroodpornym wstaw do nagrzanego do 200° piekarnika i piecz przez około 20 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę, aby ser się przyrumienił. Podawaj od razu po wyciągnięciu.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze