Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki
20 min
4 porcje
Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
Kaloryczność: 66 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskosodowa, Wegetariańska.
Składniki
- Cukinia - 300 g
- Marchewka - 200 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Mąka pszenna - 5 łyżek
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Mleko - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Marchew, cebulę i czosnek obierz, jeśli używasz starszej cukinii z twardą skórką, to ją też warto obrać. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a natkę pietruszki posiekaj.
Warzywa przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, mleko, sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. Możesz też doprawić ziołami prowansalskimi, wtedy placki będą miały ziołowy posmak.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj po 1-2 łyżki ciasta na jedną porcję placka i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
Placki po usmażeniu połóż na chwilę na ręczniku papierowym, aby je odsączyć z tłuszczu. Podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze