Żeberka pieczone w rękawie
1 godz. 20 min
4 porcje
Pieczenie w rękawie pozwala na ograniczenie tłuszczu. Dzięki temu potrawy stają się mniej kaloryczne, przy czym są bardzo delikatne i soczyste. W ten sposób można upiec różne rodzaje mięs i ryb, a dzisiaj powiem Ci, jak przygotować żeberka pieczone w rękawie.
Kaloryczność: 242 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Bezlaktozowa.
Składniki
- Żeberka - 1 kg
- Miód - 2 łyżki
- Musztarda - 2 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj miód, musztardę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, możesz dać więcej ostrej papryki.
Żeberka oczyść, umyj, osusz i podziel na mniejsze części (każdy kawałek powinien mieć po 1-2 żebra). Mięso natrzyj marynatą, przełóż do pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Pozwól żeberkom marynować się przez minimum 2-3 godziny (im dłużej, tym bardziej najdą przyprawami i będą smaczniejsze).
Żeberka wraz z marynatą umieść w rękawie do pieczenia. Zabezpiecz dokładnie oba końce rękawa, aby nie otworzył się w trakcie gotowania. Połóż napełniony rękaw na blaszce, włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 60-70 minut.
Żeberka w marynacie miodowej dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Możesz do nich podać surówkę z marchewki i ananasa lub kapustę zasmażaną.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze