Żeberka pieczone w rękawie

1 godz. 20 min
4 porcje
Żeberka pieczone w rękawie
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pieczenie w rękawie pozwala na ograniczenie tłuszczu. Dzięki temu potrawy stają się mniej kaloryczne, przy czym są bardzo delikatne i soczyste. W ten sposób można upiec różne rodzaje mięs i ryb, a dzisiaj powiem Ci, jak przygotować żeberka pieczone w rękawie.
Kaloryczność: 242 kcal w 100 g.

Składniki

  • Żeberka - 1 kg
  • Miód - 2 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj miód, musztardę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, możesz dać więcej ostrej papryki.
Żeberka pieczone w rękawie - jak zrobić, przepis, krok 1
Żeberka oczyść, umyj, osusz i podziel na mniejsze części (każdy kawałek powinien mieć po 1-2 żebra). Mięso natrzyj marynatą, przełóż do pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Pozwól żeberkom marynować się przez minimum 2-3 godziny (im dłużej, tym bardziej najdą przyprawami i będą smaczniejsze).
Żeberka pieczone w rękawie - jak zrobić, przepis, krok 2
Żeberka wraz z marynatą umieść w rękawie do pieczenia. Zabezpiecz dokładnie oba końce rękawa, aby nie otworzył się w trakcie gotowania. Połóż napełniony rękaw na blaszce, włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 60-70 minut.
Żeberka pieczone w rękawie - jak zrobić, przepis, krok 3
Żeberka w marynacie miodowej dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Możesz do nich podać surówkę z marchewki i ananasa lub kapustę zasmażaną.
Żeberka pieczone w rękawie - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze