Zupa pomidorowa z passaty

40 min
4 porcje
Zupa pomidorowa z passaty
Foto: annata78, stock.adobe.com
Choć zupa pomidorowa niektórym kojarzy się z daniem zrobionym na drugi dzień z rosołu, to niewykluczone jest przyrządzenie jej również w innych wersjach. W tym przepisie poznasz sposób na przygotowanie kremu pomidorowego z passaty. Możesz także podać z ryżem, będzie bardzo smacznie.
Kaloryczność: 34 kcal w 100 g.

Składniki

  • Passata pomidorowa - 500 ml
  • Bulion (warzywny) - 400 ml
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Bazylia (świeża) - garść
  • Cukier - szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż.
Zalej wrzącym bulionem warzywnym i zagotuj. Możesz też użyć wody lub rosołu drobiowego (ale wtedy zupa nie będzie wegańska).
Do wywaru dodaj passatę pomidorową, koncentrat oraz cukier i gotuj przez 20-25 minut.
Do zupy wrzuć umyte listki bazylii, a następnie ją zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, możesz użyć także więcej cukru, jeśli będzie to konieczne. Podawaj z grzankami lub kulkami mozzarelli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze