Dania z boczkiem
11 przepisów
Placki z gotowanych ziemniaków z boczkiem
Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o plackach ziemniaczanych, ale niewiele osób wie, że można je również przygotować z ugotowanych ziemniaków. W tym przepisie powiem Ci, jak to zrobić! Aby urozmaicić smak placków z gotowanych ziemniaków, często dodaję do nich wędzony boczek oraz rozmaryn.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową. To prawdziwy «comfort food» idealny na chłodniejsze dni jesieni i zimy.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym
W sezonie grillowym na stole triumfuje sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Jest to treściwy i niezwykle smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Co więcej, doskonale smakuje także na następny dzień po przygotowaniu, śmiało można więc przygotować jej więcej i zachować na kolejne dni.
Fasolka po bretońsku z puszki
Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Sama często sięgam po to rozwiązanie, gdy czasu mam niewiele, a chcę podać coś naprawdę dobrego. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy. Wierzcie mi, te dwa składniki oraz kilka moich dodatkowych trików sprawią, że nikt nie pozna, że to danie z puszki!
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to alternatywny pomysł na rozkoszowanie się szpinakiem o każdej porze roku. Jest to znakomita przystawka, którą można łączyć zarówno z daniem mięsnym, jak i rybnym. Sałatkę można wzbogacić orzechami włoskimi czy migdałami, a ocet balsamiczny podkręci jej smak.
Pasta jajeczna z boczkiem
Jeśli znudziły Ci się już klasyczne pasty do kanapek, musisz koniecznie spróbować tego przepisu. Pasta jajeczna z boczkiem za sprawą chrupiących kawałków staje się o wiele bardziej interesująca w smaku. Można zajadać się na śniadanie, smarując nią ulubiony chleb lub zawijając w liście sałaty.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego z piekarnika
Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Odkąd eksperymentuję z domowymi wędlinami, pieczeń z mięsa mielonego stała się moim popisowym numerem. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Sałatka z surowego szpinaku to lekkie danie, bogate w witaminy, detoksykujące, świeże i smaczne, idealne do rozkoszowania się. Przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w wersji nieco odmienionej, która podbije Wasze podniebienia.
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Mięso w słoiku z galaretką
Mięso w słoiku z galaretką smakuje wybornie, ale kupując w sklepie nie masz stuprocentowej pewności, co jest w środku. Dlatego warto je przygotować samodzielnie, mimo że jest to proces dość pracochłonny. Wypróbuj mój przepis na domową konserwę mięsną, a sklepowe już nie będą Ci smakować!