Dania główne
2023.12.14
Cannelloni z mięsem mielonym
1 godz.
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym. Uwielbiam przygotowywać to danie w niedziele, gdy mam więcej czasu na gotowanie i mogę rozpieścić bliskich czymś wyjątkowym.
Kaloryczność: 175 kcal w 100 g.
Składniki na cannelloni z mięsem mielonym
Farsz
- Mięso mielone - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przecier pomidorowy - 400 ml
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Chili - 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Olej (lub oliwa z oliwek) - 2 łyżki
Sos beszamelowy
- Mleko - 250 ml
- Masło - 20 g
- Mąka pszenna - 30 g
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie cannelloni krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni i zeszklij cebulę.
Zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników - to mój sprawdzony sposób na uniknięcie chaosu w kuchni.
Zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników - to mój sprawdzony sposób na uniknięcie chaosu w kuchni.

Do cebuli dodaj mięso mielone, czosnek oraz przyprawy i mocno podsmaż. Następnie dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy i duś około 10 minut.
Uwielbiam ten moment, gdy całe mieszkanie wypełnia się aromatem smażonego mięsa z przyprawami – to zawsze przyciąga domowników do kuchni!
Uwielbiam ten moment, gdy całe mieszkanie wypełnia się aromatem smażonego mięsa z przyprawami – to zawsze przyciąga domowników do kuchni!

Przygotuj sos beszamelowy: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powoli dolewaj mleko i mieszaj, aby nie powstały grudki. Całość zagotuj i ściągnij z palnika.
Dla mnie sos beszamelowy to podstawa dobrego cannelloni, dlatego zawsze mieszam go powoli i z cierpliwością.
Dla mnie sos beszamelowy to podstawa dobrego cannelloni, dlatego zawsze mieszam go powoli i z cierpliwością.

Suchych rurek makaronu cannelloni nie gotuj wcześniej, napełniaj je surowe. Do napełniania rurek możesz użyć małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Alternatywnie możesz umieścić farsz w woreczku foliowym z odciętym rogiem i wyciskać go do rurek. Osobiście najczęściej korzystam z woreczka – to mój mały kuchenny trik, który oszczędza czas. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2-3 łyżki sosu beszamelowego i ułóż na nim makaron (możesz ułożyć 2-3 warstwy). Polej wierzch obficie pozostałym sosem beszamelowym, tak aby rurki były całkowicie pokryte - zabezpieczy to makaron przed wysychaniem. Posyp parmezanem.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 C, wstaw naczynie z cannelloni do piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Danie będzie gotowe, kiedy makaron zmięknie. Zawsze z niecierpliwością czekam, aż będę mogła wyjąć naczynie z piekarnika – ten moment, gdy ser się złoci, a spod niego wydobywa się bąbelkujący sos, jest po prostu magiczny! Przed podaniem cannelloni możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią. Podawaj cannelloni gorące z sałatką z mixu sałat skropioną oliwą i sokiem z cytryny lub bagietką czosnkową. Cannelloni możesz przechowywać w lodówce do 2 dni. Przed podaniem podgrzej w piekarniku w 160°C przez 15-20 minut.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!