Cannelloni z mięsem mielonym
1 godz.
4 porcje
Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym.
Kaloryczność: 175 kcal w 100 g.
Składniki
Farsz
- Mięso mielone - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przecier pomidorowy - 400 ml
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Chili - 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Olej (lub oliwa z oliwek) - 2 łyżki
Sos beszamelowy
- Mleko - 250 ml
- Masło - 20 g
- Mąka pszenna - 30 g
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni i zeszklij cebulę.
Do cebuli dodaj mięso mielone, czosnek oraz przyprawy i mocno podsmaż. Następnie dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy i duś około 10 minut.
Przygotuj sos beszamelowy: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powoli dolewaj mleko i mieszaj, aby nie powstały grudki. Całość zagotuj i ściągnij z palnika.
Rurki cannelloni napełnij gorącym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2-3 łyżki sosu beszamelowego i ułóż na nim makaron (możesz ułożyć 2-3 warstwy). Wierzch polej pozostałym sosem i posyp parmezanem.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 C, wstaw naczynie z cannelloni do piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Danie będzie gotowe, kiedy makaron zmięknie. Przed podaniem cannelloni możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze