Cukinia w panierce

30 min
4 porcje
Cukinia w panierce
Foto: Aleksandra Maksimowska
Cukinia w panierce z serem to smakowita i chrupiąca przekąska, idealna na każdą okazję. W tym przepisie kabaczek jest smażony na oleju, ale jeśli chcesz zrobić wersję bardziej fit, to możesz go upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej.
Kaloryczność: 126 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Cukinia (młoda) - 500 g
  • Parmezan - 100 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Mąka pszenna - 4 łyżki
  • Bułka tarta - 50 g
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Cukinie umyj, odetnij od niej łodygę i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Do smażenia najlepsze jest warzywo młode, ponieważ ma miękką skórkę.
Cukinia w panierce - jak zrobić, przepis, krok 1
W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Mieszanką przypraw posyp każdy kawałek cukinii z obu stron.
Cukinia w panierce - jak zrobić, przepis, krok 2
Parmezan zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj go z bułką tartą. W głębokim talerzu rozmąć jajka. Mieszankę sera z bułką tartą przesyp do jednego płaskiego talerza, a mąkę do drugiego. Każdy plaster kabaczka obtaczaj w mące, później w jajku, a na końcu w bułce i parmezanie.
Cukinia w panierce - jak zrobić, przepis, krok 3
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż cukinię z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Po czym odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, aby ją odsączyć z tłuszczu.
Cukinia w panierce - jak zrobić, przepis, krok 4
Cukinię w panierce możesz podać jako dodatek do dania głównego czy samodzielną przekąskę. Dobrze pasuje do dipu czosnkowego lub ziołowego.
Cukinia w panierce - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze