Kalafior w panierce z piekarnika
30 min
4 porcje
Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
Kaloryczność: 77 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1 średnia sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Sól - 1 łyżeczka
- Chili (w proszku) - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Curry - 1 łyżeczka
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody ze szczyptą soli. Kalafior podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do garnka kalafior i gotuj przez około 5 minut.
W misce wymieszaj ze sobą jajka i przyprawy. Na osobny talerz wysyp bułkę tartą.
Ugotowany kalafior odstaw do przestudzenia, a następnie obtaczaj w jajku i bułce tartej.
Opanierowany kalafior układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, ale pozostawiaj delikatne odstępy między różyczkami.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz z termoobiegiem przez 15 minut. Gotowy kalafior podawaj z domowym sosem czosnkowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze