Kalafior w panierce z piekarnika

30 min
4 porcje
Kalafior w panierce z piekarnika
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
Kaloryczność: 77 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior - 1 średnia sztuka
  • Jajka - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Chili (w proszku) - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Curry - 1 łyżeczka

Przygotowanie

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody ze szczyptą soli. Kalafior podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do garnka kalafior i gotuj przez około 5 minut.
Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1
W misce wymieszaj ze sobą jajka i przyprawy. Na osobny talerz wysyp bułkę tartą.
Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2
Ugotowany kalafior odstaw do przestudzenia, a następnie obtaczaj w jajku i bułce tartej.
Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3
Opanierowany kalafior układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, ale pozostawiaj delikatne odstępy między różyczkami.
Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 4
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz z termoobiegiem przez 15 minut. Gotowy kalafior podawaj z domowym sosem czosnkowym.
Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze