Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

40 min
4 porcje
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – to przepis na obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania. Pulpety są pełne wartości odżywczych i doskonale zaspokajają głód. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem pomidorów posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.

Składniki

Na pulpety
  • Mięso mielone (z kurczaka lub indyka) - 500 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 4 łyżki
  • Masło - 2 łyżki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia
Na sos pomidorowy
  • Bulion (drobiowy) - 300 ml
  • Passata pomidorowa - 300 ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Bazylia - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle i odstaw do ostygnięcia. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego cebulę, bułkę tartą i przyprawy, wyciśnij czosnek i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Na patelnię wlej olej do smażenia i rozgrzej go, a następnie poukładaj pulpeciki i smaż je z obu stron przez kilka minut do zarumienienia.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2
W rondelku podgrzej bulion drobiowy, dodaj do niego passate, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zalej pulpety gorącym sosem i duś około 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym dobrze komponują się z makaronem lub kaszami. Gotowe pulpety możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. startym serem i posiekaną bazylią czy natką pietruszki.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze