Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
40 min
4 porcje
Pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – to przepis na obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania. Pulpety są pełne wartości odżywczych i doskonale zaspokajają głód. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem pomidorów posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone (z kurczaka lub indyka) - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 4 łyżki
- Masło - 2 łyżki
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Na sos pomidorowy
- Bulion (drobiowy) - 300 ml
- Passata pomidorowa - 300 ml
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle i odstaw do ostygnięcia. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego cebulę, bułkę tartą i przyprawy, wyciśnij czosnek i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki.
Na patelnię wlej olej do smażenia i rozgrzej go, a następnie poukładaj pulpeciki i smaż je z obu stron przez kilka minut do zarumienienia.
W rondelku podgrzej bulion drobiowy, dodaj do niego passate, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zalej pulpety gorącym sosem i duś około 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym dobrze komponują się z makaronem lub kaszami. Gotowe pulpety możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. startym serem i posiekaną bazylią czy natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze