Kotlety z kalafiora i ziemniaków
40 min
6 porcji
Aromatyczne i przepyszne kotlety z kalafiora i ziemniaków to doskonały pomysł na obiad i nie tylko. Kotlety robi się bardzo szybko i mogą do nich zostać użyte «resztki». Więc jeśli z poprzedniego dnia zostały ci ugotowane ziemniaki lub kalafior, możesz je śmiało wykorzystać do tych kotletów!
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Wegetariańska.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka (ok. 1 kg)
- Ziemniaki - 1 kg
- Koperek - 1 pęczek
- Ser żółty (w kostce) - 100 g
- Jajka - 3 sztuki
- Czosnek - 3-4 ząbki
- Cebula - 1 sztuka
- Mąka ziemniaczana - 2-3 łyżki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
Kalafior podziel na mniejsze części, zblanszuj w osolonej wodzie i odstaw na sitko, aby odciekł i ostygł. Następnie bardzo drobno posiekaj lub możesz również zmiksować blenderem.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do ostygnięcia i przeciśnij przez praskę, ewentualnie możesz je również zmiksować blenderem. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W misce wymieszaj kalafior, ziemniaki, koperek, ser żółty, cebulę, czosnek, jajka i część mąki ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa będzie bardzo rzadka, dodaj więcej mąki. Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety, a następnie obtocz je z obu stron w bułce tartej.
Kotlety smaż z obu stron przez około 6-7 minut do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Możesz je również upiec w piekarniku: ułóż na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem i piecz przez około 20 minut w 200°C.
Kotlety możesz podawać do obiadu zamiast klasycznych mielonych. Dobrze też smakują na zimno, więc możesz je zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Do kotletów z kalafiora i ziemniaków pasuje sałatka z pomidorów oraz ciepłe sosy lub zimne dipy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze