Kotlety z kalafiora z kaszą manną
45 min
        4 porcje
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!
  
            
            Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.
        
                
                
            Dieta: 
                            Wegetariańska.                    
            Składniki
- Kalafior - 1 kg
 - Jajka - 2 sztuki
 - Cebula - 1 sztuka
 - Bułka tarta - 3-4 łyżeczki
 - Kasza manna - 3-4 łyżeczki
 - Mąka pszenna (opcjonalnie) - 1-2 łyżeczki
 - Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
 - Sól - 0,5 łyżeczki
 - Natka pietruszki - do smaku
 - Olej roślinny - do smażenia
 
Przygotowanie
                    Gotujemy kalafiora do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, odcedzamy i rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę.                
                                    
                        
                    Dodajemy jajka, kaszę mannę, bulkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać mąkę lub więcej bułki tartej.                
                                    
                        
                    Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor.                
                                    
                        
                    Gotowe kotlety podajemy na ciepło jako danie główne z ryżem i bukietem warzyw na parze. Mogą stanowić również zimną przekąskę.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!