Kotlety z surowego kalafiora

50 min
4 porcje
Kotlety z surowego kalafiora
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.
Kaloryczność: 90 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior - 600 g
  • Koperek - 1 pęczek
  • Jajka - 1 sztuka
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Bułka tarta - 3-4 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

Kalafior podziel na mniejsze części, a następnie zetrzyj na tarce lub zblenduj. Czosnek obierz i wyciśnij. Posiekaj cebulę, podsmaż ją na oliwie z oliwek i odstaw do ostygnięcia.
Kotlety z surowego kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 1
Wymieszaj razem kalafior, drobno posiekany koperek, czosnek i przestygniętą cebulę. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie przemieszaj, aby powstała z tego zwarta masa na kotlety. Z masy uformuj średniej wielkości kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Kotlety z surowego kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 2
Na patelni rozgrzej olej, smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż do momentu zarumienienia. Kotlety możesz również upiec w piekarniku, będą wtedy mniej tłuste. W tym celu poukładaj kotlety na blaszce, skrop je delikatnie olejem, włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Kotlety z surowego kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 3
Kotlety z kalafiora można podawać jak tradycyjne mielone: z ziemniakami i surówką. Takie kotlety możesz też traktować jako samodzielne danie, podając je z dipem czosnkowym czy tzatzikami.
Kotlety z surowego kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze