Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

35 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
Foto: White78, AdobeStock
Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Szpinak uwielbiam przygotowywać z dużą ilością czosnku, jednak tym razem trochę zmniejszyłam jego ilość, aby nie zabić smaku łososia. Naleśniki dobrze smakują także na zimno i można je zabrać do pracy czy szkoły!
Kaloryczność: 144 kcal w 100 g.

Składniki

Na naleśniki
  • Mąka pszenna - 250 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Woda gazowana - 250 g
  • Mleko - 250 g
  • Olej roślinny - 30 g + do smażenia
  • Sól - 1 szczypta
Na farsz

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania naleśników. Wymieszaj razem mąkę, jajka, wodę, mleko, olej i sól. Ciasto na naleśniki powinno odczekać około 15 minut, zanim zaczniesz je smażyć. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielka ilością tłuszczu.
Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy cebula nabierze złocistego koloru, dodaj liście szpinaku i duś całość przez około 15 minut, aż do odparowania wody. Odstaw do stygnięcia.
Rozgnieć widelcem fetę i rozdrobnij łososia. Kiedy szpinak przestygnie, dodaj do niego ser feta i łososia. Dopraw solą i pieprzem. Nie dodawaj dużo soli, ponieważ feta jest słona. Przed dodaniem soli warto sprawdzić smak farszu, może się okazać, że wcale nie będzie trzeba jej dodawać.
Rozsmaruj porcje farszu na każdym naleśniku i złóż go według własnych preferencji. Ja najbardziej lubię naleśniki złożone w kopertę.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem możesz jeść zaraz po złożeniu lub dodatkowo podsmażyć albo opiec w piekarniku. Możesz do nich podać sałatkę z pomidorów.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze