Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
20 min
6 porcji
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 6 sztuk
- Ogórki kiszone - 4-5 sztuk
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez - 2 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Koperek - kilka gałązek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez około 6-7 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą, aby ostygły i obierz ze skorupki. Obrane jajka możesz posiekać w drobną kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę obierz, pokrój ją i ogórki kiszone w drobną kostkę. Koperek posiekaj.
W misce wymieszaj jajka, ogórki, cebulę, koperek oraz majonez, musztardę i przyprawy. Spróbuj pastę i w razie konieczności dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Pastę jajeczną z ogórkiem podawaj na kanapkach z ulubionego pieczywa. Taka pasta świetnie też się sprawdzi na stół imprezowy lub można jej użyć do posmarowania tortilli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze