Pasta z makreli z twarogiem

15 min
4 porcje
Pasta z makreli z twarogiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Makrela (wędzona) - 1 sztuka
  • Twaróg (półtłusty) - 250 g
  • Szczypiorek - 1 pęczek
  • Majonez (może też być jogurt naturalny) - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od umycia i posiekania szczypiorku. Następnie oddziel makrelę od skóry i usuń grzbiet i ości. Po oddzieleniu ości, mięso powinna być już wystarczająco rozdrobnione, więc nie musisz nic więcej z nim robić.
Pasta z makreli z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Przełóż twaróg do miseczki i rozgnieć go widelcem. Dodaj makrelę, szczypiorek (możesz zostawić odrobinę szczypiorku na później do ozdoby) i majonez lub jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli chcesz, aby pasta była gładka, możesz użyć do tego blendera. Dopraw solą i pieprzem.
Pasta z makreli z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Pastę najlepiej jest schłodzić przed podaniem przez kilka godzin w lodówce, jeśli jednak nie masz na to czasu - można ten krok pominąć. Podawaj pastę na świeżym pieczywie lub grzankach. Wierzch możesz ozdobić szczypiorkiem.
Pasta z makreli z twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze