Pulpety rybne w sosie pomidorowym

40 min
6 porcji
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kto nie lubi pulpetów w sosie, to chyba nigdy nie próbował pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. Danie to jest idealne dla miłośników ryb i pomidorów, choć i nie tylko. Znam nawet osoby nieprzepadające za rybami, które tymi pulpetami mogą zajadać się bez końca!
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.

Składniki

Na pulpety rybne
  • Filet z ryby (może być kilka rodzajów) - 1 kg
  • Bułka tarta - 1 szklanka
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia
Na sos pomidorowy

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania pulpetów: Filet z ryby przemiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pietruszkę posiekaj.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Wymieszaj razem rybę, cebulę, czosnek, pietruszkę, jajko i 3/4 szklanki bułki tartej.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju 5-6 minut z obu stron.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Kiedy będą już z obu stron złociste, zalej pulpety przecierem pomidorowym, dodaj bazylię i duś pod przykryciem około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Pulpety rybne w sosie pomidorowym świetnie smakują z ryżem lub makaronem. Można też do nich podać surówkę, na przykład z marchewki i pomarańczy lub z kapusty kiszonej.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze