Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika
1 godz.
4 porcje
Zdrowsza wersja pulpetów w sosie pomidorowym – z piekarnika. W takiej formie pulpety nie wymagają smażenia, są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Pulpety są proste do przygotowania i nie trzeba ich pilnować. Wystarczy je uformować, przygotować sos i wstawić do piekarnika!
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Pulpety
- Mięso mielone - 500 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 2-3 łyżki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka (mielona) - 1/2 łyżeczki
Sos pomidorowy
- Cebula - 1 sztuka
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Passata pomidorowa - 500 ml
- Woda - 1 szklanka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Bazylia (suszona) - 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pulpety: Ząbki czosnku obierz i posiekaj lub wyciśnij. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z czosnkiem, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Z masy uformuj niewielkie kuleczki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Sos: Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę, ewentualnie czosnek możesz wycisnąć. Rozgrzej patelnie z łyżką oliwy i podsmaż na niej cebule oraz czosnek. Dodaj pomidory w puszce, passatę, wodę i przyprawy, całość zagotuj.
Pulpety w naczyniu żaroodpornym zalej sosem i włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 35-40 minut. Jeśli pulpety wyszły Ci większe, mogą potrzebować trochę więcej czasu.
Danie podawaj na gorąco. Pulpety w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem lub puree ziemniaczanym. Gotowe pulpety możesz posypać serem żółtym i posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze