Pyszne dietetyczne pulpety rybne w sosie pomidorowym
40 min
6 porcji
Kto nie lubi pulpetów w sosie, to chyba nigdy nie próbował pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. Danie to jest idealne dla miłośników ryb i pomidorów, choć i nie tylko. Znam nawet osoby nieprzepadające za rybami, które tymi pulpetami mogą zajadać się bez końca!
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety rybne
- Filet z ryby (może być kilka rodzajów) - 1 kg
- Bułka tarta - 1 szklanka
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Na sos pomidorowy
- Przecier pomidorowy - 500 ml
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania pulpetów: Filet z ryby przemiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pietruszkę posiekaj.
Wymieszaj razem rybę, cebulę, czosnek, pietruszkę, jajko i 3/4 szklanki bułki tartej.
Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju 5-6 minut z obu stron.
Kiedy będą już z obu stron złociste, zalej pulpety przecierem pomidorowym, dodaj bazylię i duś pod przykryciem około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym świetnie smakują z ryżem lub makaronem. Można też do nich podać surówkę, na przykład z marchewki i pomarańczy lub z kapusty kiszonej.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze