Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym
1 godz. 30 min
4 porcje
![Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13125-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Klasyczna rolada z mięsa mielonego z jajkiem to przepis, który łączy w sobie soczystość z delikatnym smakiem głównych składników. Jest to doskonała propozycja na obiad lub uroczysty posiłek, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją prezentacją i głębią smaku.
Kaloryczność: 132 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 700 g
- Jajka - 4 sztuki
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki (świeża) - 1 pęczek
- Musztarda (np. sarepska) - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) - odrobina
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj trzy jajka na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do wystygnięcia. Drobno posiekaj cebulę oraz natkę pietruszki.
![Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 1 Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13125-krok-1-800x450.jpg)
Wymieszaj mięso mielone, surowe jajko, bułkę tartą, cebulę, przeciśnięty czosnek, pietruszkę, musztardę, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz sól i pieprz.
![Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 2 Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13125-krok-2-800x450.jpg)
Uformuj na arkuszu papieru do pieczenia z przygotowanej masy mięsnej prostokąt o grubości około 1,5 cm. Na środku ułóż wzdłuż ugotowane jajka. Za pomocą papieru zroluj mięso, tworząc roladę. Upewnij się, że jajko jest całkowicie otoczone mięsem.
![Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 3 Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13125-krok-3-800x450.jpg)
Rozgrzej olej na patelni, delikatnie przełóż na nią roladę i obsmaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
![Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 4 Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13125-krok-4-800x450.jpg)
Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Po upieczeniu rolada powinna odpocząć przed pokrojeniem i podaniem na stół.
![Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 5 Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13125-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze