Rosół z pieczonych warzyw

3 godz. 30 min
4 porcje
Rosół z pieczonych warzyw
Foto: Monika, stock.adobe.com
Najbardziej znana i lubiana zupa to oczywiście rosół – obowiązkowy element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Osoby niejedzące mięsa na szczęście nie muszą z niego rezygnować, bo mój przepis na wegański rosół z pieczonych warzyw to doskonały zamiennik. Gdy mam ochotę na jeszcze bardziej urozmaiconą wersję, dodaję do niego młodą kapustę lub suszone grzyby.
Kaloryczność: 10 kcal w 100 g.

Składniki

  • Woda - 3 litry
  • Marchewka - 4 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Seler - 1/2 sztuki
  • Por - 1/2 sztuki
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Lubczyk - kilka gałązek
  • Czosnek - 3-4 ząbki
  • Pieprz czarny (ziarnisty) - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 3-4 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki

Przygotowanie

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Przełóż do miski, zalej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż warzywa na przykrytą papierem blaszkę i piecz przez 30-40 minut w 200°C - aż się zarumienią, a nawet delikatnie przypalą.
Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj świeże zioła, czosnek oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Jeśli w tym czasie dużo wody wyparuje, możesz ją uzupełnić, pamiętaj jednak, by za każdym razem zagotować zupę ponownie.
Rosół z pieczonych warzyw podawaj z ulubionym makaronem lub kluskami lanymi. Tuż przed podaniem możesz posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze