Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem

45 min
4 porcje
Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem
Foto: manuta, stock.adobe.com
Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.
Kaloryczność: 76 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na sałatkę
Na sos

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ósemki. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut od momentu zagotowania. Przełóż na sitko, przecedź i przelej zimną wodą, odstaw do ostygnięcia.
Obierz ogórki i pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Koperek posiekaj drobno, a ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.
Umyj mix sałat, osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do naczynia i dodaj wszystkie przygotowane już składniki.
Wymieszaj w osobnej miseczce majonez, jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym sosem i posyp koperkiem. Całość delikatnie przemieszaj i odstaw przed podaniem do lodówki na 30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze