Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym
30 min
4 porcje
W sezonie grillowym na stole triumfuje sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Jest to treściwy i niezwykle smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Co więcej, doskonale smakuje także na następny dzień po przygotowaniu, śmiało można więc przygotować jej więcej i zachować na kolejne dni.
Kaloryczność: 212 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na sałatkę
- Ziemniaki - 0,5 kg
- Boczek (wędzony) - 100-150 g
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Cebula (biała) - 1 sztuka
- Sól - szczypta
Na sos do sałatki
- Majonez - 3 łyżki
- Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
- Koperek - 1/2 pęczka
- Sól i pieprz - po ½ łyżeczki
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i ostudź, a następnie pokrój je w grubą kostkę.
Boczek wędzony, ogórki kiszone i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do ziemniaków.
W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: majonez, musztardę, posiekany koperek oraz sól i pieprz.
Polej sałatkę ziemniaczaną przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze