Surówka Colesław z białej kapusty

20 min
4 porcje
Surówka Colesław z białej kapusty
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.

Składniki

Na surówkę
Na sos
  • Jogurt naturalny (niskotłuszczowy) - 100 ml
  • Ocet winny (biały) - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Majonez - 3 łyżki
  • Cukier - 1/2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Obrać marchew, a kapustę oczyścić z wierzchnich liści i umyć. Następnie posiekać kapustę i cebulę, a marchew pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Surówka Colesław z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotowanie sosu należy zacząć od wymieszania musztardy, jogurtu i majonezu, a dopiero na końcu można dodać ocet i przyprawy wraz z cukrem.
Surówka Colesław z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 2
Mieszamy wszystkie składniki, aż dokładnie się połączą. Wedle uznania można całość posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Surówka Colesław z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 3
Cołeslaw idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i kotlecikami wegetariańskimi.
Surówka Colesław z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze