Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
20 min
4 porcje
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Kapusta czerwona - 350 g
- Jabłka - 2 sztuki
- Ocet (jabłkowy) - 1 łyżeczka
- Majonez (lub jogurt naturalny) - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
- Sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie
Oczyść kapustę z wierzchnich liści i poszatkuj drobno. Przełóż do miski, osól i dodaj ocet, a następnie wymieszaj całość i odstaw na chwilę.
Obierz jabłka, wydrąż nasienia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz również pokroić jabłka w bardzo cienkie paseczki.
Do kapusty dodaj jabłka, majonez lub jogurt, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.
Surówkę przygotuj wcześniej, tak żeby przed podaniem smaki się połączyły.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze