Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

20 min
4 porcje
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta czerwona - 350 g
  • Jabłka - 2 sztuki
  • Ocet (jabłkowy) - 1 łyżeczka
  • Majonez (lub jogurt naturalny) - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Sok z cytryny - do smaku

Przygotowanie

Oczyść kapustę z wierzchnich liści i poszatkuj drobno. Przełóż do miski, osól i dodaj ocet, a następnie wymieszaj całość i odstaw na chwilę.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Obierz jabłka, wydrąż nasienia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz również pokroić jabłka w bardzo cienkie paseczki.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Do kapusty dodaj jabłka, majonez lub jogurt, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Surówkę przygotuj wcześniej, tak żeby przed podaniem smaki się połączyły.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze