Surówka z marchewki z majonezem
15 min
        2 porcje
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
  
            
            Kaloryczność: 65 kcal w 100 g.
        
                
                
            Dieta: 
                            Bezglutenowa.                    
            Składniki
- Marchewka - 3 sztuki
 - Jabłka - 1 sztuka
 - Majonez - 2 łyżki
 - Sok z cytryny - 1-2 łyżeczki
 - Cukier - do smaku
 - Sól i pieprz - do smaku
 
Przygotowanie
                    Marchewkę i jabłko umyj i obierz. Z jabłka wydrąż gniazdko nasienne. Oba składniki zetrzyj na grubych oczkach tarki.                
                                    
                        
                    Przełóż marchewkę i jabłko do miski oraz dodaj majonez, sok z cytryny, cukier i sól i pieprz. Smak surówki w dużej mierze zależy od tego, czy jabłko było słodkie czy kwaśne, więc sprawdź smak surówki i jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej cukru (jeśli surówka będzie za kwaśna) lub soku z cytryny (jeśli będzie za słodka).                
                                    
                        
                    Surówkę przed podaniem możesz schłodzić przez chwilę w lodówce. Surówka z marchewki i majonezu dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybami. Nadaje się też na przekąskę między posiłkami, czy podwieczorek.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!