Surówka z marchewki z majonezem
15 min
2 porcje
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
Kaloryczność: 65 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Marchewka - 3 sztuki
- Jabłka - 1 sztuka
- Majonez - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1-2 łyżeczki
- Cukier - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Marchewkę i jabłko umyj i obierz. Z jabłka wydrąż gniazdko nasienne. Oba składniki zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Przełóż marchewkę i jabłko do miski oraz dodaj majonez, sok z cytryny, cukier i sól i pieprz. Smak surówki w dużej mierze zależy od tego, czy jabłko było słodkie czy kwaśne, więc sprawdź smak surówki i jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej cukru (jeśli surówka będzie za kwaśna) lub soku z cytryny (jeśli będzie za słodka).
Surówkę przed podaniem możesz schłodzić przez chwilę w lodówce. Surówka z marchewki i majonezu dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybami. Nadaje się też na przekąskę między posiłkami, czy podwieczorek.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze