Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
15 min
4 porcje
Szukasz lekkiej, orzeźwiającej i pełnej smaku propozycji na dodatek do posiłku? Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem świetnie sprawdzi się w tej roli! Ta sałatka łączy w sobie świeże, sezonowe warzywa oraz słodko-kwaśny dressing, a do tego jest smaczna i zdrowa.
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Ogórki (zielone) - 150 g
- Rzodkiewka - 1/2 pęczka
- Sałata - 1/2 główki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
Na sos
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Olej (lub oliwa z oliwek) - 3 łyżki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ogórek obierz i pokrój w półplasterki, rzodkiewkę również pokrój w półplasterki, sałatę podrzyj na mniejsze części, a szczypiorek posiekaj.
Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj w miseczce sok z cytryny, olej, cukier oraz sól i pieprz.
Wszystkie warzywa wymieszaj i zalej przygotowanym sosem.
Sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę. Gotową sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość i chrupkość składników.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze