Zupa krem z cukinii z ziemniakami
35 min
4 porcje
Lekka i pożywna zupa krem z cukinii z ziemniakami to dobry pomysł na szybki obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jest ona delikatna i kremowa. W tym przepisie warzywa podsmażam przed gotowaniem, co dodaje zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Kaloryczność: 58 kcal w 100 g.
Składniki
- Cukinia - 500 g
- Ziemniaki - 250 g
- Marchewka - 150 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Bulion (warzywny lub drobiowy) - 2 szklanki
- Serek topiony (śmietankowy) - 150 g
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Warzywa umyj i obierz. Młodej cukinii nie musisz obierać, jeśli jednak uznasz, że skórka jest zbyt twarda, możesz to zrobić. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij lub posiekaj, ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę, a marchew w talarki.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, ziemniaki, marchewkę i smaż przez około 5 minut. Dołóż cukinię i podsmaż jeszcze chwilę.
Warzywa zalej bulionem i gotuj przez około 20 minut, aż zmiękną. Dodaj serek topiony i trzymaj na kuchence jeszcze przez chwilę, aż się całkowicie rozpuści.
Gorącą zupę zmiksuj na gładki płyn, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do dania możesz podać grzanki lub groszek ptysiowy i posypać ją posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze