Zupa krem ze szpinaku

35 min
4 porcje
Zupa krem ze szpinaku
Foto: Yuliia Stsepeleva
Szpinak, choć nie zawsze cieszy się dobrą opinią, to prawdziwe źródło zdrowia i smaku. Można z niego przygotować wiele różnych dań, a wyśmienitą propozycją będzie zupa krem ze szpinaku. Podsmażone warzywa dodają zupie niepowtarzalnego aromatu!
Kaloryczność: 42 kcal w 100 g.

Składniki

  • Szpinak - 400 g
  • Ziemniaki - 200 g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Bulion (warzywny) - 1 litr
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Gałka muszkatołowa - szczypta

Przygotowanie

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Zupa krem ze szpinaku - jak zrobić, przepis, krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem. Całość podsmaż około 10 minut, a następnie dodaj opłukany szpinak i smaż jeszcze przez 5 minut.
Zupa krem ze szpinaku - jak zrobić, przepis, krok 2
Dodaj bulion do garnka z warzywami i gotuj na średnim ogniu 10-15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem, dodaj gałkę muszkatołową i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinakiem podawaj na ciepło, możesz do niej podać grzanki lub groszek ptysiowy.
Zupa krem ze szpinaku - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze