Zupa porowa z mięsem mielonym
35 min
4 porcje
Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Mięso mielone (wołowo-wieprzowe) - 50 dag
- Kostka bulionowa (warzywna) - 1 sztuka
- Por (duży) - 1 sztuka
- Cebula (szalotka; mała) - 2 sztuki
- Marchewka (mała) - 2 sztuki
- Serek topiony (np. śmietankowy) - 100 g
- Śmietanka (30%) - 200 ml
- Pieprz czarny - 1,5-2 łyżeczki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1/2 łyżeczki
- Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Smażymy mięso mielone na mocno rozgrzanej patelni, a pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie kroimy białą część pora na cienkie krążki. Przekładamy mięso do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy por i cebulę do chwili, aż zmiękną.
Gotujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową warzywną. Pod koniec smażenia pora dodajemy około 1 szklankę bulionu i dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut.
Przekładamy podsmażone mięso, por i cebulę do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, 2 szklanki bulionu i całość gotujemy około 20 minut.
W tym czasie blendujemy serek topiony z pozostałym bulionem do uzyskania kremowej konsystencji i na koniec dodajemy śmietankę.
Pod koniec gotowania dodajemy zblendowany serek do zupy i całość doprawiamy pieprzem, kurkumą i majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut i w razie potrzeby solimy.
Tak przygotowana zupa rozgrzeje domowników w porze obiadowej, ale zachwyci smakiem podana również na kolację.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze