Zupa szpinakowa z mrożonki

40 min
6 porcji
Zupa szpinakowa z mrożonki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
Kaloryczność: 62 kcal w 100 g.

Składniki

  • Szpinak (mrożony) - 500 g
  • Ziemniaki (średnie) - 5 sztuk
  • Cebula - 1 sztuka
  • Marchewka (średnia) - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • Śmietana (18%) - 100 ml
  • Ser cheddar (tarty) - 50 g
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Ziemniaki, cebulę, marchew i pietruszkę obierz i pokrój na średnią kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na dno średniej wielkości garnka wlej oliwę z oliwek i dodaj warzywa.
Zupa szpinakowa z mrożonki - jak zrobić, przepis, krok 1
Smaż warzywa bez przykrycia przez około 15 minut, a następnie dodaj mrożony szpinak i gotuj jeszcze 5-7 minut (mieszając od czasu do czasu).
Zupa szpinakowa z mrożonki - jak zrobić, przepis, krok 2
Wlej 4 szklanki wody, przykryj garnek, zmniejsz ogień i pozostaw na kolejne 15 minut.
Zupa szpinakowa z mrożonki - jak zrobić, przepis, krok 3
Na koniec dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz śmietanę i wymieszaj.
Zupa szpinakowa z mrożonki - jak zrobić, przepis, krok 4
Gotową zupę posyp serem cheddar i podawaj z grzankami.
Zupa szpinakowa z mrożonki - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze