Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
20 min
8 porcji
Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
- Bagietka - 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Mozzarella - 200 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól - 1 szczypta
- Pieprz różowy (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
- Bazylia - świeża, do dekoracji
Przygotowanie
Pokrój bagietkę w grubsze plastry – ale krój ją pod kątem, aby uzyskać większe kromki.
Rozgrzej piekarnik do 200 C, na blasze do pieczenia ułóż pokrojoną bagietkę i skrop oliwą z oliwek każdą kromkę. Piecz przez około 5 minut, aż pieczywo będzie przyrumienione.
Pokrój pomidorki i mozzarellę w kostkę, przełóż do miski, posól i dokładnie wymieszaj.
Natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku każdą kromkę bagietki, póki będą jeszcze ciepłe. Rozłóż pomidory z mozzarellą i udekoruj listkami bazylii oraz dopraw świeżo mielonym różowym pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu, gdyż to właśnie ciepła bruschetta smakuje najlepiej.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze