Chleb z cukinii z pestkami dyni
1 godz.
4 porcje
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości.
Kaloryczność: 216 kcal w 100 g.
Składniki
- Cukinia - 50 dag
- Mąka pszenna - 35 dag
- Jajka - 2 sztuki
- Oregano - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Ziarna, pestki, nasiona (np. dynia, słonecznik) - 50 g
- Sól - 1 łyżeczka
- Olej - 6 łyżek
Przygotowanie
Przygotuj cukinię: obetnij końcówki, starsze warzywo możesz obrać ze skórki, przy młodym tę czynność pomiń, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Posól, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru wody.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj wybrane nasiona i oregano. Możesz także użyć drobno posiekanych orzechów, np. włoskich.
Do cukinii dodaj jajka, czosnek i olej. Całość dobrze wymieszaj i wsyp suche składniki. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanej olejem keksówki (o długości około 20 cm).
Formę z chlebem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i studź na kratce i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze