Chleb z cukinii z pestkami dyni

1 godz.
4 porcje
Chleb z cukinii z pestkami dyni
Foto: Aleksandra Maksimowska
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości.
Kaloryczność: 216 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Przygotuj cukinię: obetnij końcówki, starsze warzywo możesz obrać ze skórki, przy młodym tę czynność pomiń, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Posól, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru wody.
Chleb z cukinii z pestkami dyni - jak zrobić, przepis, krok 1
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj wybrane nasiona i oregano. Możesz także użyć drobno posiekanych orzechów, np. włoskich.
Chleb z cukinii z pestkami dyni - jak zrobić, przepis, krok 2
Do cukinii dodaj jajka, czosnek i olej. Całość dobrze wymieszaj i wsyp suche składniki. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanej olejem keksówki (o długości około 20 cm).
Chleb z cukinii z pestkami dyni - jak zrobić, przepis, krok 3
Formę z chlebem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i studź na kratce i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Chleb z cukinii z pestkami dyni - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze